top of page

Rinoplasti nedir?

Burun Estetik Cerrahisi

Burun estetiği, ya da diğer adıyla rinoplasti burun şeklini değiştirmek amacıyla yapılan cerrahi operasyonlara verilen isimdir.

 

Burun estetiÄŸi yaptırmanın nedenleri arasında bir yaralanmadaki deformitelerin onarılması, veya doÄŸum kusurunun düzeltilmesi için burnun fiziksel görünümünü deÄŸiÅŸtirmek ve veya bazı solunum güçlüklerinin iyileÅŸtirerek, nefes almayı kolaylaÅŸtırmak bulunmaktadır.

Bazı vakalarda hem solunum güçlükleri hem de fiziksel görünüm rinoplasti seçeneÄŸinin tercih edilmesinin arkasındaki nedenler arasında yer alabilir.

Çapa 1

Burun EstetiÄŸinin Hikayesi

Burun Yapısı Nedir?

Burun üst kısmı kemikten ve alt kısmı kıkırdaktan meydana gelen, deri ile kaplı bir yapıya sahiptir. Solunum sistemi içinde önemli bir yere sahiptir. 

​

Burun Estetiği Nasıl Yapılır?

Rinoplasti, gerekli görüldüÄŸü üzere kemiÄŸi, kıkırdak dokusunu, deri tabakasını veya her üçünü birden deÄŸiÅŸtirebilir. Burun estetiÄŸi planlarken, rinoplasti cerrahı bireyin yüzünün diÄŸer özelliklerini, burundaki cildi ve bireyin neleri deÄŸiÅŸtirmek istediÄŸini göz önünde bulunduracaktır. Burun ameliyatı için uygun görülen adaylara, onlar için kiÅŸiselleÅŸtirilmiÅŸ bir plan geliÅŸtirecektir.

Bütün büyük ameliyatlarda olduÄŸu üzere rinoplasti de çeÅŸitli riskler taşır. Büyük ameliyatlarda enfeksiyon, kanama, ve anesteziye karşı olumsuz bir tepki riskleri her zaman mevcuttur.

Rinoplastiye özgü ayrı riskler de mevcuttur. Bunlar arasında da burundan nefes almada zorluk, burunda ve çevresinde kalıcı uyuÅŸma, eÅŸit görünümü olmayan burun, aÄŸrı, renk deÄŸiÅŸimi ya da kalıcı ÅŸiÅŸlik, yara izi, septum perforasyonu, ve ek cerrahi müdahale ihtiyacı vardır.

Bu riskler hakkındaki detaylı bilgiler burun cerrahı tarafından rinoplasti aÅŸamasını düÅŸünen bireylere aktarılır. Burun estetiÄŸi planlama aÅŸamasına geçmeden önce doktor ile rinoplasti aÅŸamasını düÅŸünen birey arasında cerrahi operasyonun etkili olup olmayacağını belirlemek için bir görüÅŸme gerçekleÅŸtirilir.

Bu görüÅŸmede bireyin tıbbi geçmiÅŸi ortaya çıkarılır. Doktorun soracağı en önemli soru bireyin ameliyat için motivasyonu ve hedefleri hakkındadır. Bu aÅŸamada en son sonuçların istenildiÄŸi gibi olması için en önemli detay, tamamen dürüst bir ÅŸekilde isteklerin ve hedeflerin ifade edilmesidir.

Cerrah burun estetiÄŸi adayına rinoplastinin kendisine neleri kazandırabileceÄŸini ve neleri kazandıramayacağını açıkça ifade edecektir. Bunun ardından burun tıkanıklığı, geçmiÅŸ ameliyatlar ve kullanılan ilaçlar hakkında bilgi toplayacaktır. Hemofili gibi bir kanama bozukluÄŸu olan bireyler burun estetiÄŸine aday olamayabilir.

Bu süreçte doktor kan testleri gibi laboratuvar testleri de dahil olmak üzere tam bir fiziksel muayene yapacaktır. Ayrıca burun estetiÄŸi adayının yüz özelliklerini ve burnunun içiyle dışını inceleyecektir.

Bu sayede hangi deÄŸiÅŸikliklerin yapılması gerektiÄŸini ve cilt kalınlığı veya burnun ucundaki kıkırdak dayanıklılığı gibi fiziksel özelliklerin sonuçları nasıl etkileyebileceÄŸini belirlemek mümkün olur. Fizik muayene rinoplastinin solunum üzerindeki etkisini belirlemek için de önemlidir.

Burnun fotoÄŸrafları çekilebilir ve fotoÄŸraflara cerrah tarafından ne tür sonuçların mümkün olduÄŸunu göstermek üzere bilgisayar yardımıyla müdahale edilebilir. Burun cerrahı bu fotoÄŸrafları aynı zamanda önce ve sonrası için deÄŸerlendirmeler esnasında, ameliyat sırasında referans ile uzun vadeli incelemeler için kullanacaktır. 

EÄŸer bireyin küçük bir çenesi varsa, cerrah rinoplasti adayıyla çenesini büyütmek için de ameliyat yapılması hakkında konuÅŸabilir. Çünkü küçük bir çene daha büyük bir burun yanılsaması yaratacaktır. Bu durumlarda çene ameliyatı olması gerekli deÄŸildir ama yüz profilinde daha iyi bir denge ortaya çıkarılabilir.

Burun ameliyatı sonrasında genellikle aynı gün hastaneden çıkmak mümkündür. Ameliyat özellikle ayakta gerçekleÅŸecekse eve dönmek üzere yardımcı olacak bir kiÅŸi bulunması önemlidir.

Anesteziden sonraki ilk birkaç gün boyunca hafıza kaybı, yavaÅŸ tepki süresi ve karar verme güçlüÄŸü görülebilir. Bu nedenle, bir arkadaşın ya da aile bireyinin ameliyat sonrası için yardımcı olmak üzere bir veya iki gece ameliyat olan bireyle kalması faydalı olabilir.

​

Burun EstetiÄŸi Öncesi Hazırlıklar

Ameliyattan iki hafta öncesinde ilaçlardan kaçınmak gereklidir. Bu ilaç türleri kanamayı artırabilir. Sadece burun cerrahı tarafından onaylanan veya reçete edilen ilaçlar kullanılmalıdır.

Ayrıca bitkisel ilaçlardan, doÄŸal ilaçlardan ve takviye ürünlerinden de kaçınılmalıdır. Sigara içmeyi bırakmak ya da ara vermek gereklidir. Sigara içmek ameliyat sonrası iyileÅŸme sürecini yavaÅŸlatır ve enfeksiyon kapma olasılığını arttırır.

​

Burun Ameliyatı Sırasında Olanlar

Rinoplastinin sıralı bir dizi aÅŸaması yoktur. Her operasyon, ameliyat olan kiÅŸinin kendine has anatomisi ve hedefleri için kiÅŸiselleÅŸtirilir. Ameliyatın genel anestezi ile yapılır.

Genel anestezi sırasında  ilaç, yani anestezik, solunum yoluyla veya  göÄŸüsteki bir damara yerleÅŸtirilen IV hattı yoluyla alınır. Genel anestezi tüm vücudu etkiler ve ameliyat sırasında bireyin bilinçsiz kalmasını saÄŸlar. Genel anestezi için ayrıca bir solunum tüpü de gerekir. 

Rinoplasti sırasında cerrahi müdahale burnun içinde veya burnun hemen altındaki burun delikleri arasında açılan küçük bir dış kesikten. Burun cerrahı tarafından cilt altındaki kemik ve kıkırdak hedeflenen sonuçlara göre yeniden ayarlanacaktır.

Burun kemikleri veya kıkırdağının formu burun dokusundan ne kadar çıkarılması veya nasıl eklentiler yapılması gerektiÄŸiyle, burun yapısı ve mevcut materyale baÄŸlı olarak cerrah tarafından çeÅŸitli ÅŸekillerde deÄŸiÅŸtirebilir.

EÄŸer burnun iki deliÄŸi arasındaki duvar, yani septum eÄŸrilmiÅŸ ya da bükülmüÅŸ ise, solunumun düzeltilmesi için burası cerrah tarafından düzeltilebilir. Ancak bu operasyon rinoplastiden farklıdır ve septoplasti adı verilir.

Küçük deÄŸiÅŸiklikler için cerrah burnun daha derin noktalarından veya kulaktan alınan kıkırdağı kullanabilir. Daha büyük deÄŸiÅŸiklikler implantlar, kaburga veya vücudunuzun diÄŸer bölgelerindeki kıkırdağı kullanabilir. Bu deÄŸiÅŸikliklerin tamamlanmasıyla cerrah burun derisini ve dokusunu geri yerleÅŸtirerek açılan kesiklere dikiÅŸ atar.

Ameliyattan sonrasında bireyin tekrar kendine gelmesi saÄŸlık personeli tarafından izlenir. Normal ÅŸartlar altında aynı gün çıkmak mümkündür ancak baÅŸka saÄŸlık komplikasyonları varsa bir gece hastanede kalmak mümkündür.

​

Burun Ameliyatı Sonrası

Genellikle iç pansumanlar ameliyattan bir ila yedi gün sonrasına kadar yerinde kalır. Cerrah ayrıca koruma ve destek için buruna bir atel bantlayabilir.

Bu da genellikle yaklaşık bir hafta yerinde kalır. Rinoplasti sonrasında kanamayı ve ÅŸiÅŸmeyi azaltmak için başın göÄŸüsten daha yüksek olduÄŸu bir pozisyonda yatakta dinlenmek gerekir. Burun ÅŸiÅŸlik nedeniyle veya ameliyat sırasında yerleÅŸtirilen atellerden dolayı tıkanabilir.

Ameliyattan birkaç gün sonrasına veya pansumanı çıkardıktan sonrasına kadar hafif bir kanamanın yanı sıra mukus ile birikmiÅŸ kanın akmaya devam etmesi yaygındır. Bu drenajı emmek için burun altına emici görev görmesi için küçük bir gazlı bez parçası bantla tutturulabilir. Bu pedin sıkı olmaması gereklidir.

Kanama ve ÅŸiÅŸme olasılığını asgari seviyeye indirmek için cerrah ameliyattan birkaç hafta sonrasına kadar çeÅŸitli önlemler alınmasını isteyecektir.

Bunlar arasında aerobik ve koÅŸu gibi yorucu faaliyetlerden kaçınmak, burunda bandaj varken yukarıdan suyun aktığı duÅŸ yerine banyo yapmak, burun sümkürmek, zorlanırken ameliyat yerine baskı uygulaması riskinden dolayı kabızlıktan korunmak için meyve ve sebze gibi lifli besinlere yönelmek, gülümsemek veya gülmek gibi aşırı yüz ifadelerinden kaçınmak, üst dudağı az hareket ettirmek için diÅŸleri yumuÅŸak fırçalamak ve gömlek gibi önden açılan kıyafetleri giymek olacaktır.

Bunlara ek olarak ameliyattan sonra en az dört hafta boyunca gözlük veya güneÅŸ gözlüÄŸü buruna dayanmamalıdır. Burun iyileÅŸene kadar gözlükleri alına bantlamak mümkündür. Dışarıda, özellikle burun üzerinde 30 faktörlü güneÅŸ koruyucu kullanılmalıdır. Bu dönemde çok fazla güneÅŸ, burun cildinde kalıcı renk bozulmasına neden olabilir. 

Rinoplastinin ardından iki ila üç hafta boyunca göz kapaklarında geçici bir ÅŸiÅŸme veya siyah-mavi renk deÄŸiÅŸikliÄŸi oluÅŸabilir. Burun ÅŸiÅŸmesinin inmesi daha da uzun sürebilir.

Beslenme sırasında sodyumdan uzak durmak ÅŸiÅŸliÄŸin daha hızlı inmesine yardımcı olacaktır. Ameliyattan sonra buruna buz veya buz torbası gibi nesneler konulmamalıdır. Ameliyat sonrası için iÅŸyerinden, okuldan ya da benzeri yükümlülüklerden bir hafta izin almak en doÄŸrusu olacaktır.

​

Burun EstetiÄŸi Sonuçları

Rinoplasti basit deÄŸil zorlu bir ameliyattır. Bunun birçok nedeni vardır. Öncelikle burun yüzün ortasında bulunan üç boyutlu ve karmaşık bir ÅŸekildir.

Rinoplasti sırasında yapılan deÄŸiÅŸiklikler çok küçük olsa da bu deÄŸiÅŸiklikler burnun görünümü ve iÅŸleyiÅŸinde büyük bir fark yaratabilir. Bu deÄŸiÅŸiklikler küçük olduÄŸu için hata payı da yüksektir. Ameliyat sonrasında unutulmamalıdır ki, vücudun kalanında olduÄŸu gibi burun da hayat boyunca deÄŸiÅŸir. Nihai istenen sonuca ne zaman ulaşılacağını söylemek zordur.

Ancak genellikle bir sene içerisinde ÅŸiÅŸliÄŸin büyük bir kısmı kaybolacaktır. Bu sebeple ikinci bir operasyonun gerekli olduÄŸu durumlarda bile en az bir sene beklemek tavsiye edilir. 

bottom of page